top of page

22 x zuurstof (voor mezelf, voor ons gezin) in 2022


22/02/2022. Nog iets later dan vorig jaar, maar wél op de mythische dag met de meeste tweetjes voor de komende 200 jaar :-), deel ik graag mijn doelen voor 2022 met jullie.


1. Vieren van wat er is (“genieten van het uitzicht op onze berg”)

Bij het overlopen van mijn lijstje van vorig jaar (https://www.zuurstofvoorouders.be/post/21x-zuurstof-in-2021) stelde ik vast dat ik eigenlijk best wel veel van mijn doelen kan afvinken. Daarnaast wil ik er ook heel wat nogmaals herhalen in het komende jaar. Gewoon, omdat ze zoveel deugd deden of zo plezant waren. En ook wel een beetje omdat mijn enige goede voornemen voor dit jaar is om geen grootse nieuwigheden aan te vatten in 2022. Samen met Joris heb ik de voorbije jaren het ene na het andere project aangevat: een huwelijk organiseren, een wereldreis plannen, onze zolder verbouwen tot praktijk/vakantiewoning, samen als zelfstandig ondernemer starten, om nog maar te zwijgen over drie kinderen helpen opgroeien… We spraken af op een van onze woensdagse wandeldates (opnieuw en nog steeds op het lijstje trouwens :-)) om dit jaar wat meer te genieten van het uitzicht bovenop onze berg. Het was een uitdagende en boeiende tocht om deze top (of plateau) te bereiken, maar het voelt nu alsof we op heel wat vlakken een evenwicht hebben gevonden. Tijd om even uit te rusten dus, met de zon op ons gezicht, het landschap rondom ons goed in ons opnemen, wat kleine verkenningstochtjes maken en onze trekkersuitrusting optimaliseren. We zullen ongetwijfeld nog heel wat nieuwe bergtoppen mogen en moeten beklimmen, maar dit jaar willen we wat vaker stilstaan bij wat er allemaal al is. Wat vaker vieren dus!


2. Wij-wandelen-met-ons-twee-woensdagen

Al anderhalf jaar houden we trouw om de 14 dagen de woensdagvoormiddag vrij in onze agenda. Op wat quarantaine en verlengde vakantie- obstakels na hebben we er quasi geen enkele gemist. Zelfs niet als we het eigenlijk te druk hadden want we weten inmiddels dat het in die periodes zéker onontbeerlijk is om echt tijd voor elkaar te maken. We wandelen ons hoofd leeg en ons verbindingsemmertje vol :-) En we blijven ons erover verbazen hoeveel onbekende en mooie wandelpaadjes vlakbij huis we keer op keer blijven ontdekken. Zonder twijfel dit jaar opnieuw op het lijstje dus!3. 25 boeken lezen

15 boeken lezen was mijn streefdoel voor 2021. Helaas vergat ik een lijstje bij te houden, maar ik heb dit zeker met gemak gehaald. Dit zijn de boeken (zonder de boeken die ik las voor professioneel gebruik) die ik me kan herinneren die me zeker konden bekoren. Het mag dit jaar dus gerust wat meer zijn :-)

 • Otmars Zonen – Peter Buwalda

 • Aan het einde van de wereld – Kristin Hannah

 • Lam – Hannelore Bedert

 • Ik ben er niet – Lize Spit

 • Daar waar de rivierkreeften zingen – Delia Owens

 • De boekendief – Markus Zusak

 • Dag liefje, met Mila gaat het goed en ik klungel lekker verder – Stefaan Degand

 • De tatoeëerder van Auschwitz – Heather Morris

 • Ongetemd leven – Glennan Doyle

 • Olifantenmeisje – Ellen Marie Wiseman

 • De hemel verslinden – Paolo Giordano

 • Wij zijn niet als hagedissen – Erika Bianchi

 • Het moois dat we delen – Ish Ait Hamou

 • Plan F – Joris Meersschaert4. Expeditie Natuurpunt

Onze oudste zoon is een fervente natuur- en vogelliefhebber én hij houdt net als wij van wandelen. Hij droomde ervan om eens een stevige tweedaagse wandeltocht te maken, met overnachting in een tent. Toen we lazen over Expeditie Natuurpunt ontstond het plan om dit samen te ondernemen ter gelegenheid van de overgang naar de middelbare school. Niet alleen de wandeltocht (30 + 27 km), maar ook het benodigde sponsorgeld inzamelen voor een natuurgebied naar keuze (bos ’t Ename) vormen een fikse uitdaging. Fons schoot meteen in actie en verkocht reeds zelfgetekende vogelkaartjes. Er volgt ook nog een vroege-vogel-wandeling met ontbijt. Dat sponsorbedrag komt wel goed, nu zelf nog mijn wandelbenen voldoende voorbereiden :-)


5. Mezelf laten masseren

Ook al is onze stilzwijgende afspraak dat we geen kerstcadeautjes kopen voor elkaar, ik vond het toch niet erg om een cadeaubon te krijgen voor een ontspannende massage bij Zin in balans. Het kan er misschien iets mee te maken hebben dat ik al herhaaldelijk had laten vallen dat ik toch graag nog eens “professioneel” zou gemasseerd worden :-)


6. 10 km lopen

Mijn sportieve uitdaging voor dit jaar is eigenlijk bijna behaald... Om mezelf wat meer te motiveren voor mijn wekelijkse loopsessie, begon ik in het najaar met een trainingsschema om in 13 weken van 0 tot 10 km te lopen. De eerste weken waren een eitje want ik liep eigenlijk al met gemak 5 km, maar het zorgde er wel voor dat ik er niet tegenop zag om 3x/week mijn loopschoenen aan te trekken. Intussen zit er al wat vertraging op het schema, maar als alles goed gaat rond ik binnenkort effectief de kaap van 10km. En dan blijven lopen natuurlijk! Al heb ik geen marathon-ambities :-)


7. Tuintafel XL

De XL zetel in onze living heeft inmiddels al zijn diensten bewezen. Tijd om ervoor te zorgen dat we ook buiten met ons allen én enkele gasten comfortabel kunnen genieten. De zoektocht naar een betaalbare tuintafel voor 10 personen is geopend! Ik kan de zon al voelen en de BBQ al ruiken :-)8. Aperitieven op vrijdag

Deze past helemaal bij het eerste doel op dit lijstje: vieren van wat er is. Het is sinds de eerste lockdown een traditie in ons gezin om op vrijdagavond met z’n allen na school te aperitieven. Voor de zonen absoluut het hoogtepunt van de week en eigenlijk ook wel voor ons. En het gaat helemaal niet alleen om de lekkere (alcoholvrije) gin-tonic die ik me dan steevast laat inschenken! Samen even ontladen, hoogte- en dieptepunten van de week overlopen, kibbelen over wie het laatste chipje mag opeten… De voorspelbaarheid zorgt merkbaar voor rust bij iedereen en zorgt voor een relaxte start van het weekend. Op voorwaarde dat we niet vergaten om de (fris)drankvoorraad tijdig aan te vullen :-)


9. Naar de sauna

Deze recycleer ik uit het 2021-lijstje want verder dan de sauna-cabine in het zwembad ben ik het voorbije jaar niet geraakt. Onze eerste sauna-date voor 2022 staat inmiddels al gepland!


10. Foto’s aan de muur updaten

Aw, een pijnlijke die er dit jaar opnieuw op moet, want er is een jaar later nog steeds geen spoor van onze jongste (4 jaar intussen!) op de foto-wall in onze keuken… En deze kan ik helemaal niet aan corona wijten, alleen maar aan mijn eigen uitstelgedrag :-)


11. Cultuur beleven met en zonder de kinderen

Ik stapte dit weekend voor het eerst in lange tijd opnieuw een cultureel centrum binnen en ik besefte toen pas hoe zeer ik dit eigenlijk heb gemist. Kapitein Winokio en zijn gezelschap deden niet alleen de oogjes van de kinderen blinken, ook ik genoot ervan om, lekker onderuit gezakt in een zachte theaterstoel, helemaal ondergedompeld te worden in de wonderlijke wereld van muziek en fantasie. De koude en felle wind bij het buitenkomen blies me weer met beide voeten op de grond, maar deed me meteen besluiten om dit jaar eindelijk weer wat muziek- en theatervoorstellingen te bezoeken.


12. Weekendje weg met mezelf

Ik trakteerde me in 2021 op een wandel-, lees- en rust-driedaagse als moederdagcadeau voor mezelf (https://www.zuurstofvoorouders.be/post/ik-ben-er-niet). Het beviel me zo dat ik dit absoluut dit jaar opnieuw wil plannen.


13. Reizen met ons gezin

Eentje die ongetwijfeld jaarlijks zal terugkomen, liefst nog meermaals per jaar :-) Reizen zit ons in het bloed en inmiddels ook in dat van onze kinderen. We genoten in de kerstvakantie reeds van een weekje sneeuwpret in de Franse Jura, plannen een low-budget-fietsvakantietripje in de paasvakantie en dromen over een 4-tal weken rondreizen met de tent in de zomer (opnieuw Zweden? Roemenië? Of toch richting het zuiden?). Zowel het voorbereiden, het reizen zelf als het nagenieten geven ons als gezin een stevige boost aan energie en verbondenheid. Mochten we kunnen leven van het reizen op zich, we zouden niet twijfelen :-)14. Investeren in mijn innerlijke zelf

In 2021 investeerde ik al stevig in mijn persoonlijke ontwikkeling met een individueel traject bij een lichaamsgericht therapeut, ondernemerscoaching, yoga… Deze weg wil ik verder bewandelen want het levert mij én mijn naasten heel wat op. Ik blijf dus graag verder nieuwe paadjes en verborgen plekjes in mezelf ontdekken. Benieuwd wat het komende jaar me zal brengen. Ik ga alvast op verkenning door middel van systemisch werk, familie-opstellingen en craniosacrale therapie.
15. Stilteweekend

Copy-paste van 2021 :-)

Eentje waar ik al lang naar uitkijk, maar nog niet heb durven/kunnen uitvoeren. Het is intussen al meer dan 6 jaar geleden dat mindfulness en yoga op mijn pad kwamen. Nooit gedacht dat dit mij zoveel zou brengen! Wanneer ik erin slaag om regelmatig de stilte op te zoeken (in de natuur, door te mediteren of in een yogasessie), merk ik dat ik veel energieker, rustiger en dankbaarder in het leven sta. Ik ben dan ook enorm geïntrigeerd door wat het met mij zou doen om een langere periode in volledige stilte door te brengen. Ervaringen en gouden tips voor adresjes zijn zeker welkom!


16. Meer groen in huis

Als onze poetshulp dit leest, lacht hij me waarschijnlijk uit… ik kan nog geen vetplantje in leven houden. En toch wil ik graag meer groen in huis dan de uitgebloeide orchidee en de (kunst)plant op het bijzettafeltje. Foto’s van interieurs met hangende rieten plantenmandjes en reusachtige kamerplanten voor het raam doen me steevast wegdromen en bezorgen me instant rust. Helaas heb ik geen idee waar te beginnen en wat mijn perfecte plantenmatch is. Zou er een Tinder voor planten bestaan?


17. Investeren in mijn uiterlijke zelf

Hoewel ik absoluut fan ben van natuurlijke schoonheid en ervan overtuigd ben dat vooral ‘wat vanbinnen zit’ telt, begin ik toch stilaan met het idee te spelen om eens een schoonheidssalon binnen te stappen. Mijn huid heeft in de voorbije bijna 38 jaar nog niet veel meer ontmoet dan water en reinigingsschuim en af en toe hoor (en vooral zie) ik die nu toch wel stilletjes protesteren. Een professionele gelaatsverzorging zal ze zeker op prijs stellen! En voordat de rest van mijn lichaam spontaan begint te staken: ook de pedicure mag me binnenkort verwachten :-)


18. Schermtijd van mezelf nog meer minderen

Ik had er al niet echt een goed oog in toen ik deze in 2021 op mijn lijstje zette… Het bleek inderdaad een van de moeilijkste doelen. Wat me al een beetje geholpen heeft:

 • mijn gsm automatisch de focusstand laten inschakelen tussen 22u en 8u (alleen jammer dat je dit eenvoudig kunt omzeilen door op ‘negeren’ te klikken…)

 • de social meda apps verwijderen van mijn telefoon

 • de totale schermtijd in het groot op mijn beginscherm laten verschijnen (dus elke keer ik mijn gsm vastneem word ik geconfronteerd met mijn totale schermtijd van die dag)

 • mails enkel lezen en beantwoorden wanneer ik aan mijn computer zit

 • spannende boeken lezen zodat ik elk vrij moment wil verder lezen en niet geneigd ben om te scrollen

 • het goede voorbeeld willen geven aan de kinderen zodat we hen een gezond schermgedrag kunnen aanleren (de eerste smartphone voor de oudste komt er immers binnenkort aan…)

Er is progressie (ik kan geen statistische modellen laten zien), maar het voelt nog steeds als teveel. Ik blijf er dus mee oefenen :-)


19. Ademen

Uiteraard. Zonder te ademen houden we het niet lang vol. Hoe langer hoe meer word ik me echter bewust van hoe ik adem. En meestal is dat te snel en te oppervlakkig. Dankzij een cursus hartcoherentie weet ik nu dat ik mijn hoofd en mijn lichaam een groot cadeau doe als ik enkele keren per dag tijd maak om hartcoherent te ademen. 4 tellen in, 6 tellen uit. Een reminder op mijn gsm helpt me om hier bewust tijd voor te maken. 3 x 3’ per dag volstaan. Dat lijkt niet veel, maar toch blijft het een uitdaging om dit te doen.20. Meer kinderarbeid

Mopje natuurlijk :-) Of toch niet helemaal… Ik nam vorig jaar deel aan de cursus ‘Baas over eigen tijd’ waarbij ik enkele weken mijn tijdsbesteding registreerde. Daaruit bleek dat ik 22 uren aan het huishouden spendeerde, ondanks 4 uren poetshulp per week. Toen ik dit aan mijn huisgenoten vertelde, boden ze quasi spontaan aan om meer mee te helpen. Ze waren duidelijk ook onder de indruk  De oudste jongens hielpen mee met afwassen, vaatwasser legen, tafel dekken en afruimen, boterhamdozen klaarmaken, zelfs de was ophangen… Er bleef toen elke avond effectief meer tijd over voor nog een spelletje of samen een serie kijken. Helaas is dit in de zomervakantie opnieuw wat verwaterd. Tijd om daar opnieuw verandering in te brengen!


21. Weg met de rommel

Voor we in 2020 op wereldreis vertrokken en we ons huis verhuurklaar maakten, hielden we een grondige opruimactie. We namen ons voor om bij terugkeer ons huis even netjes en rommelvrij te houden… Mislukt :-)

Een nieuwe reis plannen zou de beste motivatie zijn om alle ruimten nog eens onder handen te nemen, maar in tussentijd wil ik graag de berging/wasruimte/schoenenplek/inkom van ons huis efficiënter inrichten. De kinderkapstokjes die we er 10 jaar geleden hingen zijn inmiddels ontoereikend voor de tienerjassen en er is onvoldoende plaats voor gemiddeld minstens 6 paar schoenen per huisgenoot (en ik heb er niet de meeste :-)).


22. Leren loslaten

Ook al is dit een proces dat reeds bezig is vanaf de geboorte, met een tiener in huis die straks naar de ‘grote’ school gaat en steeds meer op eigen benen wil/zal staan, wordt het nu toch stilaan menens. Deze nieuwe fase brengt nieuwe uitdagingen en nieuwe kansen met zich mee. Nooit gedacht dat ik het ooit zou zeggen, maar ik ben er (bijna) klaar voor. Het klopt dat je meegroeit met je kind en dat die niet uit de wieg kruipt en ineens alleen met de fiets naar vrienden rijdt. Ik ben dankbaar voor de weg die we al samen hebben afgelegd en voor de hechte band die we hebben opgebouwd. Vol vertrouwen laat ik hem de grote wereld invliegen omdat ik weet dat hij de weg naar zijn nest blindelings weet te vinden. Al zal de ‘fijne dag’ op 1 september waarschijnlijk toch een beetje bibberig klinken :-)53 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page