top of page

Wandelen als breinmedicijn

“Ik. Ga. Niet. Meer. Mee!”

Negen jaar was ik. Ik zat met opgetrokken knieën te mokken, midden op een pad in de Oostenrijkse bergen.


“Ik haat wandelen!”

Mijn ouders en mijn broer stonden enkele meters verder. Een bergriviertje klaterde vrolijk naar beneden. Maar wij waren op weg naar boven…


“Ik zei toch dat ik met de lift wou!”

Wandelen was voor mij een zinloze activiteit. Veel te lastig ook, zeker in de warmte van een zonnige zomerdag. De schoonheid van de natuur rondom mij viel me helemaal niet op.


Het kostte mijn ouders heel wat overredingskracht, eindeloze woordkettingen en tientallen Fruitella-snoepjes om me elke dag de berg op te krijgen.


Sorry, mama en papa, en dankjewel om niet op te geven… Zie, bijna 30 jaar later trek ik wel met veel plezier mijn stapschoenen aan!


Met onze kinderen (al komen woordspelletjes en snoepjes dan ook wel van pas), met vriendinnen of met Joris, maar zeker ook alleen.

Samen wandelend voeren we de beste gesprekken. In mijn eentje kom ik het best tot rust.

Een vol hoofd, een opgejaagd gevoel, te oppervlakkig ademen… het zijn de signalen om op pad te gaan!

Ik voel me dan ook gezegend dat ik in het wandelwalhalla de Vlaamse Ardennen woon. Het uitgebreide netwerk van wandelknooppunten en GR-paadjes stelt hier nooit teleur. En terwijl ik de geuren, geluiden en vergezichten in me opneem, voel ik steevast mijn stress afnemen.

Wandelen is vandaag zowaar mijn breinmedicijn :-)


Dat geldt trouwens niet alleen voor mij. Het voorbije corona-jaar hebben heel wat mensen dit (noodgedwongen) mogen ervaren. Ook wetenschappelijk onderzoek toont het positieve effect aan van wandelen op het fysieke, emotionele én mentale welzijn. Bewegen heeft immers een dubbel effect: door te bewegen heb je minder kans om een depressie of angst- en stressgerelateerde klachten te ontwikkelen én dankzij bewegen gaat het lichaam efficiënter om met het verwerken van deze soort klachten.


Waar wacht je dus nog op? Hop, naar buiten!P.S. Geen idee waar te wandelen? Of krijg je de kinderen niet mee? Op mijn website kun je een gratis wandelroute downloaden in en rond bos ’t Ename, mét verbindende opdrachten voor ouders en kinderen en inspiratie voor gezellige gezinspraatjes onderweg.


P.S. Toch graag eens zonder de kinderen op pad, maar liever niet in je eentje? Check op mijn website de data van de Walk & Talks voor mama's!


21 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentarer


bottom of page