top of page

To do or to be?


Mijn to do-lijstje lijkt elke dag alleen maar langer te worden… Ik merk dat ik de laatste week erg in doemodus ben en draaf maar door. De dagen vliegen voorbij en ik besef nauwelijks wat ik gedaan heb. De keerzijde van gedreven zijn?!


Gelukkig weet ik al dat dit mijn valkuil is: te veel en te lang doorwerken op automatische piloot en ongeduldig zijn omdat dingen niet zo snel gaan als ik wel zou willen. Bewustzijn is de eerste stap naar verandering, toch?


Gelukkig lees ik meestal op het juiste moment de boeken die ik net dan nodig heb. Zoals nu, Mindful opvoeden in een druk bestaan (Susan Bögels). Ze herinnert me eraan dat er naast een doemodus ook een zijnsmodus bestaat. Juist ja, die mindfulnesscursus raakt soms even ondergesneeuwd… Even opfrissen dus!


In de doemodus zijn we bezig met dingen klaar te krijgen, op te lossen, doelen te bereiken. Terwijl we daarmee bezig zijn, zijn we met onze aandacht vaak ergens anders. Wanneer ik de kinderen naar school breng, ben ik bijvoorbeeld in mijn gedachten al mijn agenda voor de dag aan het overlopen of aan het bedenken dat we moeten opschieten want de bel zal bijna rinkelen. Er is echter nog een andere optie, de zijnsmodus, waarin we de dingen ervaren zoals ze op dat moment zijn (en niet proberen om ze te veranderen!) en ons verbinden met het huidige moment. Dit is de natuurlijke staat van zijn van kinderen. Zo zijn mijn jongens niet bezig met de tijd, maar blijven ze gefascineerd staan kijken naar de werken in de straat of stoppen ze om het katje van de buren even te aaien.


Er is niets mis met een to do-lijstje, integendeel, het kunnen afvinken of doorstrepen van een item op je lijst activeert het bekrachtigingscentrum in je brein: je beloont zo jezelf. Het gaat om een balans tussen de doe- en de zijnsmodus en om de manier waarop we onze doelen proberen te bereiken. Om mezelf hieraan te herinneren maak ik naast mijn to do-lijstje dus ook een to be-lijstje! Zo neem ik mezelf bijvoorbeeld voor om met volle aandacht en genietend van het moment de jongste in bad te stoppen (ipv intussen mijn Facebook te checken) en gefocust teksten te schrijven voor mijn website (op een plek zonder wifi J).


Wat staat er op jouw to be-lijstje vandaag?
22 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page