top of page

JA-dagDe voorlaatste dag van de zomervakantie. Eindelijk. Dé dag waar ze al weken naar uitkijken. Uren en uren hebben ze gebrainstormd, op internet gesurft, gerekend, geheimzinnig gefluisterd en google maps bestudeerd. Vandaag is het zo ver: JA-DAG! Een dag volledig bedacht en georganiseerd door onze (oudste) zonen. Een dag waarop zij aan het stuur zitten (of toch figuurlijk, want zij geven ons het adres door waarnaar papa moet rijden).


Wij weten van niets (of toch bijna, want geheimen bewaren is niet zo makkelijk :-)). We kregen al te horen dat we sowieso mogen uitslapen want dat zij eerst zullen ‘gamen’. Iets voor zeven horen we dan ook gestommel in hun kamer, waarna ze in stilte naar beneden verdwijnen, waar de I-pads opgeladen (ja ja, ze waren voorbereid!) op hen liggen te wachten. Wij draaien ons nog eens om, met toch wel een beetje spanning voor wat ons te wachten staat vandaag.


Rond half negen komen ze glunderend onze kamer binnen met de boodschap dat we om 9u15 vertrekkensklaar moeten staan. Mét sportieve kleren aan en onze sportschoenen mee. Na een snel ontbijt, mét koffiekoeken met veel crème, laden de jongens de auto in met een mysterieuze bak en een rugzak vol flessen water. “Ah ja, we zullen veel dorst hebben vandaag!” Benieuwd wat ons te wachten staat.


Stipt op tijd zit iedereen in de auto (dit lukt anders echt nooit!) en het eerste adres wordt ingesteld op de GPS. We moeten naar Vichte. Geen idee wat daar te beleven valt, behalve de thuishaven van Molecule… en ja hoor, na een half uurtje zien we de gele vlaggen van het grootwarenhuis wapperen. Blijkbaar huist daar ook een Fun. Moeten we daarvoor zo ver rijden? (“Ah ja, de Fun in Oudenaarde kennen we al zo goed!”) En we hadden toch gezegd dat we geen speelgoed zouden kopen? (“Dat wisten we niet meer…”). Het resterende budget wordt eerlijk in drie verdeeld en ieder vindt, na lang wikken en wegen, uiteindelijk iets naar zijn zin.


Op naar de volgende halte: Gent. We blijken er nog enkele uren te vroeg te zijn voor de gereserveerde activiteit. Geen probleem voor onze jongens. Ze trekken de supermarkt in op zoek naar middageten en we smullen van onze belegde broodjes op het stationsplein. Om de overblijvende tijd te vullen kuieren we door het Citadelpark en leeft iedereen zich uit op het speelplein.


Ruimschoots op tijd melden we ons aan in The Zone. De jongens glunderen wanneer de eigenaar hun reservatie bevestigt. Dit hebben ze helemaal zelf geregeld! We vormen met ons gezin één battle team en proberen drie andere teams te verslaan tijdens een kwartiertje laser shooten. Zelfs de jongste vindt het uiteindelijk leuk om de trekker van het geweer over te halen en de flikkerende lichtjes van de tegenstander (of de teamgenoten ) te proberen raken. De tijd vliegt veel te snel voorbij want we amuseren ons echt alle vijf (had zelf niet gedacht dat ik dit leuk zou vinden ). Na afloop blijken we het dan ook nog eens helemaal niet slecht gedaan te hebben als team. Dit smaakt naar meer!


Maar niet nu… de volgende activiteit staat al gepland. Op naar de Overpoort. Nostalgie! We hebben al een vermoeden waar we heen zullen gaan aangezien dit al lang op het verlanglijstje staat: een spelletje bowling! Ook hier blijkt alles correct gereserveerd. Ze hadden zelfs de huur van de schoenen ingecalculeerd! Dankzij de ‘gootbeschermers’ (of hoe noem je die dingen?) slagen we erin om een behoorlijk spannend wedstrijdje bowling te spelen. De scores blijven tot op het laatst flirten met elkaar. Tot de jongste, in de laatste beurt van papa, ook nog eens mag gooien. Met een tergend trage, maar blijkbaar ontzettend goed geplaatste bal scoort hij nog een allerlaatste strike, waardoor hij zijn vader de overwinning bezorgt. Het is hem gegund. Al dacht niet iedereen daar zo over  De aanwezige kickertafel, mét nog overgebleven balletjes van de vorige spelers, deed het humeur echter snel weer opklaren. Nochtans was er niet veel tijd te verliezen.


We werden al snel aangemaand om verder te gaan. Naar de Watersportbaan. “Nu zullen jullie pas echt je sportieve kleren nodig hebben!”. Amai, we zijn nu al moe van deze dag… We kunnen gelukkig eerst nog wat uitrusten in de auto, op zoek naar het geschikte basketpleintje. Ook dit werd op voorhand keurig uitgezocht. Dit bleek toen bij de eerste locatie al een wedstrijd aan de gang was tussen de plaatselijke jeugd, maar onze oudste zoon verwees ons moeiteloos door naar een pleintje 300m verder. De perfecte locatie voor de allereerste Family-basket-cup, waarbij ouders en kinderen het tegen elkaar opnemen in 4 rondes van 15’. Pfff, ik wist niet dat basketten zo intensief was, maar ook echt leuk! De wedstrijd, met de jongste als time-keeper, eindigde met een ex-aequo. Iedereen tevreden dus :-)


Op de terugweg naar huis werd het avondeten budgetvriendelijk ingekocht in de supermarkt (diepvriesfrietjes en kippennuggets). Jammer voor de jongste, die viel al in slaap in de auto en moest dit feestmaal dus aan hem laten voorbijgaan. Uitgeteld ploffen we neer in de zetel. “De dag duurt tot 24u, dus we hebben nog tijd om twee films te kijken!” OK, we zullen wel zien. Tegen het einde van de eerste film lag driekwart van de kijkers al in dromenland, dus het bleef daar dan toch maar bij… En de rest van de popcorn zal morgen ook nog lekker zijn :-)


Zin gekregen om zelf ook eens een JA-dag te organiseren? We delen graag onze ervaringen en tips ter inspiratie:


“Amai, alles is wel duur hé!”

Spreek op voorhand een budget af. Vermeld er duidelijk bij dat er ook moet gegeten worden :-) Onze jongens waren alleszins heel creatief om hun activiteitenbudget te maximaliseren. Ze kozen voor de budget-optie: diepvriesfrietjes! Zelf een beetje reserve voorzien kan handig zijn. Kinderen houden immers geen rekening met extra kosten zoals parkeerticketjes of drankjes tijdens het bowlen.


“Ja maar, we wisten niet meer dat dat niet mocht…”

Stel duidelijke regels op en schrijf deze ook op om discussies te vermijden. Onze (helaas enkel mondeling) afgesproken regels waren:

o De dag begint ten vroegste om 6u ’s ochtends.

o De jongste broer moet op tijd naar bed kunnen.

o Iedereen moet kunnen deelnemen.

o Alles moet veilig zijn.

o We blijven in het binnenland.

o Het budget is voor eten en activiteiten, niet om spullen mee te kopen. (Dit zorgde voor een valse start toen we als eerste stop in de Fun belandden waar “het resterende budget” zou opgesoupeerd worden… )


“Op welke dag was het alweer JA-dag?”

Noteer de datum duidelijk zichtbaar op de kalender, zodat er geen twijfel is over wanneer de JA-dag zal plaatsvinden. Zo vermijd je ook dat gemaakte reservaties moeten verplaatst worden (we spreken uit ervaring ).


“Mama, mag ik even je telefoon gebruiken?”

Laat de controle los en bemoei je zo weinig mogelijk met de voorbereiding en tijdens de dag zelf. Wij vonden het heerlijk om eens niet zelf dingen te moeten plannen. De kinderen verlegden hun grenzen en namen zelf de telefoon om een tijdsslot te reserveren voor de lasershooting. Een boost voor hun zelfvertrouwen!


“Kom nu mee, broer, we moeten zorgen dat we op tijd bij de bowling zijn!”

Geniet van een dag zonder ruzies, gekibbel en gezaag. De kinderen hebben alles zelf gekozen en weten perfect wat er te gebeuren staat. Dus geen gezeur wanneer ze moeten wachten tot het eindelijk tijd is om te gaan bowlen. Geen geklaag bij het wandelen van de ene activiteit naar de andere. Geen smeekbedes voor nog een extra spelletje lasershooting. Vooral veel gekonkelfoes tussen de partners in crime, en eerlijk is eerlijk, ook wel wat frustraties bij de verliezer van het partijtje bowling :-)


“Mama en papa, doe nu maar jullie sportschoenen aan!”

Leef je nog eens helemaal uit en laat je verrassen alsof je zelf weer kind bent. Wij genoten oprecht van het door de kinderen georganiseerde baksettoernooi (ouders tegen kinderen, met de jongste als ‘timekeeper’) en gaven ons niet zomaar gewonnen. Wegens een ex aequo bleef de YES-trofee nog in de kast tot volgend jaar 


“Ik kon me geen betere dag voorstellen!”

Aldus de evaluatie van de kinderen. En ook wij genoten met volle teugen. We maakten plezier, lieten ons samen verwonderen, versterkten onze band én het was nog leerrijk ook (google maps was de voorbije weken de meest gebruikte app :-)). Een nieuwe jaarlijkse traditie in wording dus!

90 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page